Stichting Egmond ’40 – ’45

Stichting Egmond ’40 – ’45

Doneer op rekeningnummer IBAN:NL71 RABO 0319 2703 00 van onze stichting met ANBI status.

Doneer op rekeningnummer
IBAN: NL71RABO0319270300
van onze stichting met ANBI status.

LOST

Lost Over Sea Tribute

Lockheed Hudson

door | aug 1, 2023 | Engels, Lockheed Hudson, Vliegtuigen | 0 Reacties

De Britse Royal Air Force voerde regelmatig aanvallen uit op Duitse konvooien voor de Nederlandse kust. Op 4 mei 1942 was een konvooi bij IJmuiden gesignaleerd. Acht Lockheed Hudsons van het Britse Coastal Command stegen op van de basis North Coates in Lincolnshire om het konvooi aan te vallen.

Konvooi nummer 260 was met negen vrachtschepen onderweg van de Elbe naar Rotterdam. Om 11.44 uur en 6 kilometer ten noordwesten van Bergen werden plotseling zeven vliegtuigen vlak boven de horizon waargenomen die de aanval inzetten op het konvooi. Het luchtafweer op de schepen beet van zich af en één Hudson werd boven het konvooi neergeschoten. Een andere Hudson werd beschadigd en draaide rokend weg.

Het was Hudson AM565 van No. 53 Squadron die de aanval op het konvooi had doorgezet, ondanks een rokende rechtermotor. Ten westen van het konvooi werd een noodlanding op zee gemaakt. Van de vier bemanningsleden konden drie de Hudson tijdig verlaten.
De 22-jarige waarnemer Flight Sergeant John Bernard Jones niet. Hij heeft geen bekend graf en is nog altijd vermist.

Vanuit een andere Hudson wordt een foto gemaakt. De rubberboot drijft een eindje verderop. Er staan drie bemanningsleden op de vleugel.

De meest linker is zeer waarschijnlijk de 24-jarige rugkoepelschutter Sergeant Dennis Edward Round. Vlak na het maken van de foto zwom hij naar de losgeraakte rubberboot, maar ging kopje onder en kwam niet meer boven. Ook hij heeft geen bekend graf en staat als vermist geregistreerd.

De piloot Pilot Officer Gummer en radiotelegrafist Sergeant McCann slaagden er wel in om in de rubberboot te klimmen. Zij werden na 7 uur gered door de kotter Katwijk 20 en in IJmuiden aan land gebracht.